Glutenstapeling is kortweg uit te leggen dat je teveel gluten binnenkrijgt vanuit glutenvrije producten. Dit kan voorkomen omdat glutenvrije producten moeten voldoen aan maximaal de norm van 20 milligram gluten per kilo van het specifieke product (of ook wel onder de 20 ppm). Rekening wordt gehouden dat de meeste mensen nog 50 mg per dag kunnen verdragen. Wanneer verschillende producten die hieraan voldoen toch gluten bevatten, dus tussen de 0 en 20 milligram per kilo product, dan kun je alsnog te veel gluten binnenkrijgen. Dit kan door het eventueel gecombineerd eten van producten waar een heel klein beetje inzit. Zo kan glutenstapeling bij een glutenvrij dieet voorkomen door het eten van meerdere glutenvrije producten.

Wanneer je ondanks je glutenvrije dieet toch klachten blijft houden, dan is het goed om na te gaan of er veel glutenvrije producten worden gegeten. Deze glutenvrije producten bevatten dan nog te veel sporen van gluten. Denk hierbij zowel aan glutenvrije dieetproducten als algemene producten die glutenvrij zijn maar wellicht wel sporen kunnen bevatten van gluten. Ook producten die van nature glutenvrij zijn kunnen door kruisbestuiving gluten bevatten. De hoeveelheid waarbij het klachten veroorzaakt veroorzaakt verschilt per persoon. Door te testen op antistoffen kan gekeken worden hoe het lichaam reageert op het glutenvrije dieet. Daarnaast is het belangrijk om te kijken wat de klachten zijn, dit omdat zelfs bij lage hoeveelheid antistoffen de darmen kunnen worden beschadigd in een lage hoeveelheid gluten.

Glutenstapeling berekenen?

Je kan berekenen of glutenstapeling plaatsvind door uit te rekenen hoeveel gram op een dag aan dieetproducten wordt genuttigd en dit te vermenigvuldigen met de maximale norm. Dus stel dat iemand gedurende een dag 500 gram consumeert aan glutenvrije producten dan zal dit 500 gram x 20 milligram = 10 milligram. Dit zal dus nog geen probleem moeten geven vanuit glutonstapeling. Het zal pas bij 50 milligram voor veel mensen de grens overschrijden die klachten veroorzaakt.

Sluit Menu